Behandeling

De behandeling zal beginnen met een vraaggesprek. Ik wil in eerste instantie de algemene gegevens van het dier weten (leeftijd, geslacht, ras, discipline, trainingsniveau). Verder wil ik weten of er specifiek problemen zijn. Ik zal ook vragen naar eventuele gezondheidsproblemen momenteel of in het verleden, de manier van trainen, aangepast zadel, hoeven, bijzonderheden gedrag, stalmanagement.
Daarna ga ik het paard globaal bekijken. Ik wil een indruk krijgen over de alertheid, voedingstoestand, toestand vacht en hoeven,… Ik bekijk verder ook naar het exterieur (de bouw) van het paard oa. hoofd/hals overgang, bouw van de hals, stand schouder, rug, lendenen, stand benen,… Vervolgens ga ik het paard palperen (afvoelen) van voor naar achter. Eerst oppervlakkig en daarna ook dieper. Zo kan ik de mate van bespiering  beoordelen maar ook spierspanningen, pijn, zwelling, huidletsels en warme plekken opsporen.

Deze onderzoeken stellen mij in staat om heel gericht te gaan behandelen en meer te doen dan alleen het bestrijden van symptomen. Voor de behandeling gebruik ik een combinatie van technieken of methoden, zachte bindweefseltechnieken, mobilisaties, manipulaties, listeningtechnieken en ook vaak dry needling of taping.

Na de behandeling moet het lichaam zelf aan de gang, afvalstoffen moeten afgevoerd worden en het lichaam moet een nieuw evenwicht zoeken. De eerste paar dagen na de behandeling kan het dier daarom vermoeid zijn of spierpijn hebben. Het advies is dus om na de behandeling een paar dagen rustig aan te doen!
Een vervolgbehandeling kan nodig zijn afhankelijk van de ernst en de hoeveelheid van de blokkades.