Dry Needling

Dry needling werd in de jaren 70 ontwikkeld door de Canadese dokter Chan Gunn. Het is een behandeling waarbij myofasciale triggerpoints worden aangeprikt met behulp van acupunctuurnaalden. Door overbelasting of trauma ontstaan in een spier zones met zuurstoftekort waardoor in dit gebied de spiervezels niet meer van elkaar los kunnen komen. Er ontstaan palpeerbare, pijnlijke knopen of triggerpoints. Dit kan aanleiding geven tot spierzwakte, bewegingsbeperkingen, tintelingen, uitstralingspijn,…
Door het aanprikken van deze triggerpoints met behulp van dunne acupunctuurnaalden ontstaat er een reflexmatige verkramping van de spier (twitch). Hierdoor ontstaat er een release van het triggerpoint met een betere doorbloeding en herstel van de spier als gevolg.

In principe is het mogelijk een dier te behandelen door middel van dry needling alleen. Toch gebruik ik het bijna steeds als onderdeel van een volledige behandeling. Mijn opleiding tot osteopaat heeft mij namelijk geleerd dat spierspanningen en triggerpoints niet zomaar ontstaan. Ik ga dus ook steeds op zoek naar mogelijke oorzaken die het ontstaan kunnen verklaren. Dry needling gebruik ik voornamelijk om de ergste afweerspanning weg te nemen waardoor de paarden de osteopathische manipulaties nadien makkelijker aanvaarden.