Voeding

Als gecertificeerd voedingsconsulent paard (www.voedingsconsulentpaard.nl) is het ook mogelijk om een aangepast voedingsschema voor uw paard samen te stellen.

Elk paard en eke situatie is anders. Dat maakt het rantsoen van het paard van de buurman niet automatisch ook geschikt voor jouw paard. Advies is maatwerk. Om goed advies te kunnen geven is veel informatie nodig. Vandaar dat er eerst veel vragen zijn om te beantwoorden voordat het mogelijk is goed advies te kunnen geven. Uiteindelijk moet het advies passen in de situatie en uitvoerbaar zijn.

In de loop van het jaar en jaren verandert er veel in de situatie van het paard. Denk aan andere voedermiddelen, wel of geen weidegang, training, dracht of ouderdom. Voeradvies is gebaseerd op de huidige situatie. En zal mogelijk aangepast moeten worden bij verandering van seizoen of training.

Op maat advies geldt ook bij advies op stalniveau. Van een aantal paarden wordt het rantsoen doorberekend. Vervolgens gaat de aandacht uit naar de ruwvoervoorziening: past deze bij de groep paarden. Een ruwvoer analyse is bijna onontbeerlijk om een goed voerbeleid te maken. Fokmerries en veulens hebben een andere kwaliteit ruwvoer nodig dan sportpaarden of recreatie paarden. Verder kan afhankelijk van de sport gericht advies gegeven worden over krachtvoer soort en het gebruik van supplementen.